A Tőkefedezeti Alap

A Szövetkezeti Hitelintézetek Tőkefedezeti Közös Alapja a Magyarországon működő takarékszövetkezetek, hitelszövetkezetek és szövetkezeti bankok (szövetkezeti hitelintézetek) közös biztonsági alapja. A Tőkefedezeti Alapot a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény hozta létre abból a célból, hogy az alap elsődleges kifizetőként álljon helyt az egyetemleges felelősségvállalásuk alapján a szövetkezeti hitelintézetekkel szemben érvényesített követelésekért.

Mit jelent az egyetemleges felelősségvállalás?

Szintén az integrációs törvény rendelkezett arról, hogy a szövetkezeti hitelintézetek egy új, az ügyfeleiknek minden eddiginél nagyobb biztonságot nyújtó garanciaközösséget hozzanak létre, amelynek tagjai kölcsönösen (egyetemlegesen) felelősséget vállalnak egymás kötelezettségeiért. Ez az egyetemleges felelősségvállalás teszi lehetővé, hogy a Garanciaközösség bármely tagjánál elhelyezett megtakarításokért a garanciaközösség összes tagja helytálljon. 

A tagok biztonságos működését az is garantálja, hogy kizárólag azok a takarékok válhattak a közösség tagjaivá, amelyek megfeleltek egy előzetes, rendkívül alapos vizsgálatsorozat szigorú követelményeinek - ezt az átvizsgálást a világ egyik vezető nemzetközi könyvvizsgáló társasága koordinálta.

Akkor miért van szükség egy biztonsági alapra?

Abban az esetben, ha a fenti szűrők és óvintézkedések ellenére, például egy súlyosabb gazdasági válság miatt valamely intézmény mégis olyan helyzetbe kerülne, amelyben nem tudná kifizetni a betéteket, az ügyfeleknek lényegesen egyszerűbb és gyorsabb az Alaptól visszaigényelni a pénzüket, mint több tucatnyi hitelintézettől. Ezért az adott intézmény fizetésképtelensége esetén az Alap lesz az elsődleges helytálló, és az Alap teljesíti a kifizetéseket az igényt érvényesítőknek. 

A jogalkotó tehát ezért hozott létre egy új biztonsági alapot, amelybe a tagok minden évben meghatározott összeget fizetnek be. Az így összegyűlt pénzösszeget kizárólag az egyetemlegesség alapján érvényesített követelések kifizetésére lehet felhasználni.

IDE KATTINTVA tudhat meg még többet a Tőkefedezeti Alapról.